Een moestuin voor iedereen uit de buurt

Als u met de muis naar 'Moestuin' in de menubalk gaat verschijnen er submenus. Hier vindt u foto's van en of informatie over de verschillende activiteiten van Buurttuin 't Genderse Moes. Een aantal submenu's kunnen net buiten beeld vallen. Hiervoor eerst even op de pagina naar beneden scrolen.

Veel kijk- en leesplezier

 

Buurttuin 't Genderse Moes

Op de tuindagen van 't Genderse Moes kunnen jong en oud elkaar  ontmoeten.  Dus (groot)ouders, verzorgers, buurvrouwen / buurmannen, volwassenen uit de Vivaldistraat eo. en volwassen huurders van Woonbedrijf u bent van harte welkom met uw (klein)kinderen, kinderen waar u zorg voor draagt. Wij bieden u de mogelijkheid om gezamelijk in de tuin bezig te zijn.

Door het eten van voedsel uit de directe omgeving waar u woont
 draagt u zorg voor een gezonde stad.
Het voedsel dat wij eten maakt vaak een hele wereldreis aan kilometers voor het in de winkel ligt. Daarom; hoe dichterbij het voedsel dat u eet groeit, hoe schoner o.a. de lucht die wij inademen blijft. Iets wat de gezondheid van ons allen ten goede komt.

Ook draagt het zelf verbouwen van voedsel (op een volkstuin, in bakken in uw achtertuin of balkon) bij aan een stukje onafhankelijkheid en zelfredzaamheid. U bent immers minder afhankelijk van anderen voor uw eten en de prijs die zij er voor vragen.

Samen werken in de tuin, je verbazen over hoe planten en bloemen groeien van zaad tot oogst en dan verse groenten of fruit uit de tuin meenemen. Gezellig een praatje komen maken. Het kan allemaal.
Ook valt er in de tuin veel te ontdekken; heb je al wel eens de eitjes, larven en poppen van de lieveheersbeestjes gezien?

Om de moestuin tot een fijne tuin te maken hebben we natuurlijk uw hulp nodig.
Heeft u een leuk idee of wilt u van één of meer tuindagactiviteiten  organiseren of wilt u deelnemen  aan het vaste onderhoud van de Moestuin, laat het ons weten. U
 kunt  langskomen op dindsgmiddag tussen 15.00 en 15.30u  in Straatkamer Straatkamer Vivaldistraat 90. Ook kunt u een briefje met uw wensen in de brievenbus doen.


2013

Dit jaar kwam het moestuinseizoen pas erg laat op gang. Het is erg lang nat en koud geweest, waardoor het zaad maar niet wilde ontkiemen. Er zijn meerdere zaairondes nodig geweest voordat de eerste gewassen eindelijk gingen ontkiemen. Het was letterlijk de plantjes de grond uitkijken. 
Vooral bonen, wortelen, sla en rode kolen hadden het dit jaar moeilijk. De oogst van de Buurttuin is evenredig aan de totale inzet van alle vrijwilligers en bezoekers.

2013 is een overvloedig jaar voor rabarber, Nieuw-Zeelandse spinasie, ruccolasla, posteliein, pattison, courgette, , rode biet, zoete mais en boerenkool.

Ook aadbeien, rode bessen, bramen, druiven wit en rood hebben vollop vrucht gedragen.

Van de tuinkruiden sali, tijm, rozemarijn, marjolein, bieslook, citroenmelisse, diverse munt en de eetbare bloemen van  Oost-Indische kers en goudsbloem kon rijkelijk geplukt worden. 

Alle vrijwilligers en bezoekers van de  Buurttuin 't Genderse Moes die hebben meegewerkt mogen ook dit jaar zichzelf hartelijk danken voor hun inzet. 


2012

Kinderen en volwassenen in de wijk hebben dit jaar op de tuinmiddagen flink geholpen op de tuin met:
zaaien en planten, wieden, harkenen en vegen, watergeven en oogsten

Een groep van 5 enthousiaste vrijwilligers is tijdens het tuinseizoen van eind maart tot eind september, bij toebeurt dagelijks op de tuin om;
 
zaad te zaaien en plantjes te planten; planten in kas en moestuin water te geven;
 
onkruid te wieden en te schoffelen; plaagdieren en plantenziekten in de gaten te houden;
planten die volgroeid zijn te oogsten en lekker op te eten.

Dank zij deze geweldige inzet ziet de moestuin er het hele jaar goed verzorgd uit en is het fijn voor jong en oud, om mee te komen doen. Hartelijk dank allemaal.  

 
"Buurttuin 't Genderse Moes" is gelegen op het volkstuincomplex van
de Vereniging Volkstuindders het Genderdal
http://www.volkstuinengenderdal.nl/ledenpagina

 

 

Openingstijden Buurttuin 't Genderse Moes in 2013

Op woensdagmiddagen is er vanaf 10 april een vaste moestuindag eens in de veertien dagen voor jong en oud. We starten deze dagen om 14.00 uur in de Straatkamer, Vivaldistraat 90. 
De dagen zijn:
10 april (opening), 23 april, 08 mei, 22 mei, 05 juni, 19 juni, (Zomervakantie 03 juli, 17 juli, 31 juli), 14 aug, 28 aug, 11 sept, Afsluiting 25 sept.

Om voor meer rust te zorgen gaan de kinderen dit jaar steeds in kleine groepjes naar de tuin.
We starten deze dagen om 14.00 uur in de Straatkamer, Vivaldistraat 90. 

Op de tuindagen van 't Genderse Moes kunnen jong en oud elkaar ontmoeten.  Dus (groot)ouders, verzorgers, buurvrouwen / buurmannen, volwassenen uit de Vivaldistraat eo. en volwassen huurders van Woonbedrijf u bent van harte welkom met uw (klein)kinderen, kinderen waar u zorg voor draagt.
Kinderen tot tenminste 8 jaar onder begeleiding van een volwassene. Deelname is op en voor uw eigen risico. De bijdrage in de onkosten zijn tenminste €0.50 pp. Wij bieden u de mogelijkheid om gezamelijk in de tuin bezig te zijn.
 
Op dinsdagochtenden vanaf 10.30 uur is de tuin eens in de maand open voor volwassenen. De dagen zijn op 26 mrt, 30 apr, 28 mei,25 juni,(30 juli, 27 aug), 24 sept 29 okt, 26 nov.

We verzamelen in de Straatkamer, Vivaldistraat 90. Deelname is op en voor eigen risico. De bijdrage in de onkosten zijn ten minste €0.50 pp. U bent allen van harte welkom. 

Zondag middag open vanaf 14.00u- 16.00u?
Laat ons weten of er belangstelling voor is. U kunt langskomen op dindsgmiddag tussen 15.00 en 15.30u  in Straatkamer Vivaldistraat 90 of een briefje ovv Buurttuin 't Genderse Moes in de brievenbus gooien met uw wensen.

Tussentijds mee naar de 't Genderse Moes

Laat ons weten of er belangstelling voor is. U kunt langskomen op dindsgmiddag tussen 15.00 en 15.30u  in Straatkamer Vivaldistraat 90 of een briefje ovv Buurttuin 't Genderse Moes in de brievenbus te doen met uw wensen.

  

  

 

contextimg

Koken met Sahize

Smakelijk en gezellig samen eten in de Straatkamer of verzorging van uw feest met lekkere hapjes. Lees meer
contextimg

PSV League

Binnenkort start de PSV League en natuurlijk vind u dan meer informatie op deze site
contextimg

Activiteiten

Van diverse activiteiten in de buurt zal op deze site een sfeerimpressie geplaatst worden
contextimg

Bijen in de tuin

Er is op woensdag 30 mei een imker op bezoek geweest in de Straatkamer. lees meer en foto's