Samen Proeven

Hieronder kun je foto's bekijken van samen koken en proeven
en recepten bekijken met verschillende groenten en fruit.


Samen Pompoen en Patissonsoep maken

Met z'n allen hebben we de Pompoenen en Pattisons van 't Genderse Moes in de pan gehakt, om ze vervolgens te koken en er lekker van te smullen. 

Recept PattisonFoto's en Recept Rabarbertaartje Maken

We hebben genoten van onze eigen gemaakte Rabarbertaartjes, nadat we eerst de rabarberstelen op 't Genderse Moes zijn wezen trekken. 

 Info over Rabarber op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rabarber

 

Recept Rabarbertaartje 

Lees eerst de folder hieronder; Er is beperkt plaats. Meldt u aan op genderteam@dse.nl , 040-291 02 05 of via de antwoordstrook.

U krijgt dan zo spoedig mogelijk bericht.

 

 

Zelf Appelmoes en jam maken

Heerlijk genieten van eigen gemaakte jam, ja dat kunnen de kinderen en volwassenen die al mee hebben gedaan.

Men neme 3 pannen, diverse pollepels en 4 emmers lege potjes, 2 kookplaatjes, 15 kg appels en 10 kg aardbeien, Wink twee handen vol kinderen om het fruit te schillen en te snijden, meerdere vrijwilligers en volwassenen, 1 jam- en appelmoeskookster en men krijgt dan wel meer dan 25 potjes jam en 12 potten appelmoes!

Op woensdag 12 september om 14.00 uur komt een tweede groep kinderen van 8 jaar of ouder op bezoek.  Dat wordt weer heerlijk koken en lekker smullen.

Hier onder vindt je foto's en de recepten. De foto's zijn gemaakt door: Willem Kuijpers 

  

 

 

 

 


Marja's Recept voor Aardbeienjam
Aardbeien zijn er volop in juni, juli en augustus

Ingrediënten per kg Aardbeien
1 kg Aardbeien
0,5 kg Appels
1 Citroen
naar smaak Suiker
ca. 1/2 tot 3/4 zakje Jammaker (ca. 7-11 gram pectine)
1 Snuifje zout
2 Theelepels olie

De appels, het citroensap en de pectine maken de Jam dik. Het citroensap zorgt er ook voor dat de kleur van de Jam langer mooi blijft.
Pectine is een plantaardig dikmiddel en te koop bij oa. Natuurvoedingswinkel en Gezondheidswinkel, die beiden op de Kruisstraat in Eindhoven een vestigig hebben.


Werkwijze
Aardbeien kort afspoelen, schoonmaken en in kleine stukjes snijden.
Appels schillen, klokhuis verwijderen en in kleine stukjes snijden.
Citroen uitpersen en sap van pitjes scheiden.

Doe een 2 theelepels olie, een snuifje zout, de helft van het citroensap en drie eetlepels water in de pan.
Breng aan de kook en voeg de gesneden aardbeien toe. De appels en suiker volgen als de aardbeien gaar zijn.
Laat nu alles goed gaar worden en wat indikken. Roer regelmatig.

Los de j
ammaker op in het overige citroensap en voeg deze toe aan de hete jam.
Mix het geheel met een staafmixer en kook nog 10 minuten door.
Controleer op een bordje of de jam na afkoelen de juiste dikte krijgt.
Eventueel nog wat jammaker toe voegen of zachtjes doorkoken.

Doe de kokend hete jam in met hete soda schoongemaakte en daarna met heet water omgespoelde en gedroogde glazen potten. Een potje tegelijk vullen.
Maak na het vullen van een potje met keukenpapier het bovenste randje schoon en schroef de deksel, met een rubberrandje, er direct stevig op.
Maak het potje schoon aan de buitenzijde en zet deze
op z'n kop om af te koelen.
Roer regelmatig in de pan, waarin de jam zachtjes aan de kook blijft.

Voorzie de afgekoelde potjes van een etiketje waarop ook de datum staat.

Plaats geopende potjes in de koelkast.


Het recept van Marja's vader voor Bramenjam

Als kind ging ik vaak in augustus met m'n vader op pad om bramen te plukken langs de weilanden. Soms ging er ook 'n broer mee. Gewapend met emmers en stok (liefst met een haak eraan) konden we goed bij al dat heerlijke lekkers, dat ook binnen in de struiken hing. Die paar schrammen van de doornen namen we voor lief. In een goed bramenjaar plukte we samen heel wat emmers vol.
En dan na het plukken ging m'n vader thuis jam koken op het fornuis. Al snel een geurend huis, mmm. En potten jam voor wel een half jaar of meer om van te smullen. Jam op brood, Jam in de yoghurt, Jam je snapt het al in ... heel veel. Ik kon er geen genoeg van krijgen.

Ingrediënten per kg Bramen
1 kg Bramen
1 kg Appels
500 gr Suiker
evt. wat citroensap

De appels en het citroensap maken de Jam dik. Het citroensap zorgt er ook voor dat de kleur van de Jam langer mooi blijft. 

Werkwijze

Bramen goed wassen. Appels schillen, klokhuis verwijderen en in kleine stukjes snijden.

Doe drie eetlepels water in de pan. Breng aan de kook en voeg de bramen toe. Als de bramen gaar zijn gaan de appels en suiker erbij.
Laat alles goed gaar worden en wat indikken. Roer regelmatig.

Zeef het mengsel (evt. door een hele fijne zeef om de pitjes te verwijderen) en kook nog 10 minuten door.
Controleer op een bordje of de jam na afkoelen de juiste dikte krijgt.
Eventueel nog een tijdje zachtjes doorkoken.

Doe de kokend hete jam in met hete soda schoongemaakte en daarna met heet water omgespoelde en gedroogde glazen potten. Een potje tegelijk vullen.
Maak na het vullen van een potje (met keukenpapier) het bovenste randje schoon en schroef de deksel, met een rubberrandje, er direct stevig op.
Maak het potje schoon aan de buitenzijde en zet deze
op z'n kop om af te koelen.
Roer regelmatig in de pan, waarin de jam zachtjes aan de kook blijft.

Voorzie de afgekoelde potjes van een etiketje waarop ook de datum staat.

Plaats de geopende potjes in de koelkast.


Recept Appelmoes

Wat heb je nodig? 


Zo maak je het
Schil de appels en haal de klokhuizen eruit. Snijd de appels in kleine blokjes (hoe groter de blokjes, hoe dikker de appelmoes). Giet een beetje water in de kookpan; voor een volle pan appelmoes giet je de pan ongeveer tot net onder de helft vol. Zorg dat je niet teveel water gebruikt want dan wordt de appelmoes te waterig. Doe de in blokjes gesneden appels in de pan met water en doe er naar wens suiker bij. Je mag gerust flink wat suiker gebruiken, zeker wanneer je zure appels gebruikt. Proef zelf om te bepalen of er voldoende suiker is toegevoegd. Laat de appelblokjes nu op een middelmatig pitje koken en roer af en toe goed door. Laat de appelmoes net zolang koken tot het mengsel dik of dun genoeg is (30 minuten ongeveer). Haal de appelmoes van het vuur en haal de appelmoes eventueel door een zeef, stamp of mix deze.


Variaties en tips
Hoewel de 'gewone' appelmoes al heel lekker is, kun je met appelmoes prima variëren. Voeg bijvoorbeeld een beetje kaneel aan de appelmoes toe, of honing. Ook kan het lekker zijn om de appelblokjes iets groter te laten en de appelmoes niet te zeven; zo krijg je lekkere appelcompote. Natuurlijk kun je appelmoes koud laten worden en het dan serveren, maar warm smaakt appelmoes ook heel lekker, bijvoorbeeld bij warme gerechten. Wie later nog eens van de appelmoes wil genieten kan de appelmoes gerust invriezen om het later op te eten. Nog een aantal tips om je appelmoes of compote lekker(der) te maken: 

Bron: info nu .nl

 
Recept Jam / Confiture

Algemene zaken
Over het algemeen heeft men de volgende zaken nodig voor het bereiden van jam: 

Bereid het maken van de jam goed voor door alle ingrediënten en benodigdheden van tevoren klaar te zetten. Was de jampotten met gloeiend heet sodawater. Spoel ze vervolgens na met heet water. Droog ze af en laat ze tot gebruik omgekeerd op een schone theedoek staan.

Pectine is een stof die in de celwand van de meeste vruchtsoorten voorkomt. De juiste verhouding tussen pectine en suiker zorgt ervoor dat de jam van goede dikte is. Onrijpe vruchten bevatten meer pectine dan rijpe vruchten. Niet alle fruitsoorten bevatten evenveel pectine. De volgende vruchten zijn rijk aan pectine: 


Deze soorten fruit zijn arm aan pectine: 


Door vruchten rijk aan pectine toe te voegen aan de jams van fruitsoorten met weinig pectine kan men toch een stevige jam verkrijgen. Ook is er speciale geleisuiker te verkrijgen of pectine poeder. Aan geleisuiker is reeds citroenzuur en pectine toegevoegd. Indien men gebruik maakt van deze suiker wordt de kooktijd van de jam, en daarmee de bereidingstijd, aanzienlijk verkort.

Controleren of de jam de juiste dikte heeft
U kunt nagaan of de jam al voldoende is ingedikt door, nadat de jam ongeveer 10 minuten heeft gekookt, enkele druppels jam op een koud bordje te leggen. Laat de jam even afkoelen en druk er dan voorzichtig met uw vingers op. Als de jam rimpels vertoont en aan het schoteltje blijft plakken, en dus niet aan uw vingers, is de jam klaar.

Klaar
Als de jam klaar roert u alles nog een keer door en verdeelt u de jam over de warme potjes. Een potje per keer vullen. Doe de schroefdeksel waarin al een rubberrandje zit op het gevulde potjes. Of dek de potjes af met een stukje natgemaakt cellofaanpapier. Zet het papier vast met een elastiekje. Laat de jam dan volledig afkoelen alvorens u er een deksel opdraait.


Aardbeienjam
Benodigdheden 

Maken

  1. Maak de aardbeien schoon en verwijder de groene kroontjes.
  2. Pers de citroenen uit en giet het sap in een pan. Voeg hieraan ook de aardbeien toe.
  3. Breng de aardbeien en het citroensap aan de kook en laat de aardbeien op een laag vuurtje zacht worden.
  4. Als de aardbeien zacht zijn voegt u de suiker toe. Laat deze al roerend oplossen.
  5. Kook de jam nu op hoog vuur. Roer daarbij voortdurend. Stop wanneer u vindt dat de jam de juiste dikte heeft bereikt (volg hiervoor de stappen die beschreven zijn onder het kopje controleer of de jam de juiste dikte heeft. Neem dan de pan van het vuur en verwijder met een schuimspaan de schuimlaag van de jam.
  6. Volg de stappen die beschreven zijn onder het kopje klaar.

 
Bron: info nu .nl

Uitnodiging 5 sept. 2012 

 

 

 

 

 

 


contextimg

Koken met Sahize

Smakelijk en gezellig samen eten in de Straatkamer of verzorging van uw feest met lekkere hapjes. Lees meer
contextimg

Bijen in de tuin

Er is op woensdag 30 mei een imker op bezoek geweest in de Straatkamer.Lees meer en foto's
contextimg

PSV Street-Leage 2012

De Winaar is; Basisschool Karel de Grote   Lees meer
contextimg

Burendag 2012

De burendag is op zaterdagmiddag 22september 2012 vanaf 14.00 uur en georganiseerd door buurtbewoners in samenwerking met Woonbedrijf                       De uitnodiging