Zaaien

Wisselteelt

Om plantenziekten te voorkomen en de vruchtbaarheid van de bodem te ondersteunen wordt in de ecologische moestuin wisselteelt aanbevolen. Hierbij wordt de moestuin in tenminste 6 gelijke stukken verdeeld en voor zien van nummer 1 t/m6. En ieder stuk kan weer opgedeelt worden in één of meer plantenbedden met b.v de aanduiding a,b,c.

Een voorbeeld van een wisselteelt schema is te vinden op de website van VELT

Ieder jaar schuiven de gewassen een plaats op. Op het stuk waar dit jaar de Koolgewassen hebben gestaan, komen volgend jaar de Bladgewassen, Waar de Bladgewassen hebben gestaan komen de vruchtgewassen etc.

 

Zaaien in je eigen Bakjes

Wist je dat je planten kunt zaaien in allerlei verpakkingen waar eten in heeft gezeten. Voorbeelden zijn: Pakken waarin melk of diepvries spinazie heeft gezeten; Flessen en blikjes van frisdrank of limonade;  Lege champignonbakjes. Prik wel wat gaatjes
in deze verpakkingen, want plantenwortels houden ook van lucht. Deze verpakkingen kun je als je wilt op een leuke wijze open knippen en versieren. In een gewoon plantenpotje kan je natuurlijk ook zaaien.

Eerst vul je, je 'bakje' met goede potgrond. Dan leg je de zaadjes of het papiertje met de zaadjes erop. Dit geheel dek je weer af met een laagje potgrond van ca 1 cm. Nu geef je voorzichtig water en leg je een dekseltje op je bakje. Heb je geen dekseltje, het bakje afdekken met een plastiek zakje kan ook.

Zet nu je bakje op een warme plek, niet in de felle zon en niet boven een verwarming die aan is. Kijk regelmatig of de grond nog vochtig genoeg is.
En dan nu de zaadjes rustig hun werk laten doen. Ja, ja even geduld en dan worden je wachten en goede zorgen  beloond. Na 3 tot 10 dagen komen de meeste zaadjes al uit. Het dekseltje of het plastiek zakje mogen dan van de bakjes af. Blijf wel zorgen dat ze voldoende water krijgen.

De plantjes kunnen elk in grotere potten, je voor- of achtertuintje gezet worden als het 15 mei is geweest en ze tenminste 4 blaadjes hebben.  Haal ze maar voorzichtig van elkaar, zodat hun wortels heel blijven. Dan kunnen ze in een ruim gaatje in de (pot)grond gezet worden
Heb je geen tuin, dan kun je toch een mini-tuintje maken door je planten in b.v. grotere (bloem)bakken, emmers of zakken te zetten, waarin je potgrond hebt gedaan.
Ook kun je in de voor- of achtertuin een plantentuintje maken door een aantal stoeptegels en het gele zand weg te halen en er wat potgrond voor in de plaats doen. En klaar is dan je kersverse tuintje waar je, je plantjes in kunt zetten.

Zorg steeds dat je plantjes voldoende water krijgen en onkruid dat je niet wilt laten groeien kan je wieden. Je zult zien je plantjes groeien. Geniet ervan.

Kruidenplantjes voor binnen, zoals peterselie en bieslook, kun je direct in een wat groter bakje of grotere pot zaaien en op de vensterbank zetten.

Veel plezier en we zien graag hoe je plantjes zijn gegroeid. Neem ze  mee op de volgende tuindag en kom gerust nog eens zaadjes bijhalen.

Hieronder vind je informatie over o.a. het zaaien, verzorgen van verschillende bloemen, kruiden en groenten

 

 

teeltrotatie

contextimg

Koken met Sahize

Smakelijk en gezellig samen eten in de Straatkamer of verzorging van uw feest met lekkere hapjes. Lees meer
contextimg

Bijen in de tuin

Er is op woensdag 30 mei een imker op bezoek geweest in de Straatkamer.Lees meer en foto's
contextimg

PSV Street-Leage 2012

De Winaar is; Basisschool Karel de Grote   Lees meer
contextimg

Burendag 2012

De burendag is op zaterdagmiddag 22september 2012 vanaf 14.00 uur en georganiseerd door buurtbewoners in samenwerking met Woonbedrijf                       De uitnodiging