Design in de buurt

Woonbedrijf wint prijs voor ‘Design in de wijk’ 22-10-2012

 

 

 

 

 

Woningcorporatie Woonbedrijf uit Eindhoven heeft een prijs gewonnen voor Design in de wijk. Het   Architectuurcentrum Eindhoven heeft het project tot het beste voorbeeld van co-creatie uitgeroepen.

Design in de wijk, dat Studio Maatwerk in samenwerking met Woonbedrijf uitvoerde, is door de onafhankelijke jury van het Architectuurcentrum Eindhoven uitgeroepen als beste voorbeeld van een co-creatie waarbij burgers en omwonenden zijn betrokken. Het project moest met 81 andere inzendingen concurreren.

Creatief proces
De jury schrijft in haar rapport: ‘Met name het project Design in de wijk verdient aandacht. Het project valt op door zijn creatieve proces (co-creatie met buurtbewoners) dat heeft geresulteerd in aansprekende nieuwe producten. Vooral de buurbank (burenbenkske) is een eyecatcher. Een aansprekend designproduct dat op een subtiele manier burencontact stimuleert. Typisch design from Eindhoven.’

Social Design

Sinds mei 2011 zijn bij diverse woningen van Woonbedrijf in Gestel op de zij- en achtermuren kleurige veiligheidsstrips geplaatst. In sommige voortuinen staat een ‘burenbenkske’ en stoeptuinpotten. Er zijn vogelwijkhuisjes geplaatst en op een rotonde is een XXL Picknicktafel geplaatst.Alle objecten hebben als doel om de wijk te verfraaien en ontmoetingsplaatsen te creëren voor buurtbewoners.

Voor Woonbedrijf betekent Social Design dat bewoners bij elkaar komen en onder begeleiding van een ontwerper of creatieveling anders leren kijken naar hun woonomgeving, en gezamenlijk activiteiten ondernemen. Zo kan er iets blijvends achterblijven in de wijk, de straat of in een gebouw. Soms is het een buurtgevoel of een beleving.

Dutch Design Week
Tijdens de Dutch Design Week 2012 in Eindhoven is het project te bekijken samen met andere projecten in het kader van Social Design tijdens de expo van Woonbedrijf. De expo is te bezoeken van 20 tot 28 oktober van 11.00 tot 18.00 uur. In SAS-3 op Strijp-S, hoek Torenallee/busbaan in Eindhoven.

contextimg

Koken met Sahize

Smakelijk en gezellig samen eten in de Straatkamer of verzorging van uw feest met lekkere hapjes. Lees meer
contextimg

Bijen in de tuin

Er is op woensdag 30 mei een imker op bezoek geweest in de Straatkamer.Lees meer en foto's
contextimg

PSV Street-Leage 2012

De Winaar is; Basisschool Karel de Grote   Lees meer
contextimg

Burendag 2012

De burendag is op zaterdagmiddag 22september 2012 vanaf 14.00 uur en georganiseerd door buurtbewoners in samenwerking met Woonbedrijf                       De uitnodiging